Seminář

Aktuality v českém účetnictví: Seznamte se s novým zákonem o účetnictví (akce již proběhla)

location Praha 8. 11. 2023, 9:00

Rádi bychom vás pozvali na náš tradiční podzimní seminář, který letos uspořádáme jak v prezenční formě v šesti městech, tak ve formě live streamu. Můžete si tak zvolit formát, který vám bude nejvíce vyhovovat.

Dlouho očekávaný nový zákon o účetnictví by měl být podle stávajících plánů ministerstva financí účinný od 1. ledna 2025. Během semináře vás seznámíme s aktuálním stavem přípravy zákona, prováděcích vyhlášek a účetních standardů a také doprovodného zákona, který novelizuje související legislativu včetně zákona o daních z příjmů. Zaměříme se na největší změny, které by měla nová účetní a daňová legislativa přinést. Dle toho, co bude aktuálně známo k nové legislativě, zařadíme i pasáže o možné implementaci těchto novinek.

Podíváme se také na změny s dopadem na účetnictví s plánovanou účinností od 1. ledna 2024, které přináší Konsolidační balíček, zejména na možnost použití funkční měny v účetnictví.

Projdeme také některé problematické oblasti, se kterými se můžete setkat při přípravě účetní závěrky za rok 2023. Chybět nebudou ani daňové novinky, jež mají dopad na účetní závěrku společností.

V průběhu semináře bude prostor i pro vaše dotazy.

Prezenční forma – v Praze (1. termín, 2. termín), BrněOstravěHradci KrálovéČeských Budějovicích a Plzni

Výhodou prezenční formy semináře je možnost osobně diskutovat s našimi odborníky, kteří vám i letos budou plně k dispozici. Během přestávek pro vás bude připraveno občerstvení, těšit se můžete i na společný oběd.

On-line forma (live stream)

On-line seminář můžete absolvovat z pohodlí vašeho domova nebo kanceláře. Stačí se připojit k internetu. V průběhu semináře budete moci pokládat našim lektorům písemné dotazy.

Program

  • Změny v účetní legislativě platné od 1. ledna 2023, nové interpretace Národní účetní rady
  • Připravované změny od 1. ledna 2024, zejména možnost použití funkční měny
  • Vybrané problematické oblasti při přípravě účetní závěrky za rok 2023
  • Příprava nové účetní legislativy účinné od 1. ledna 2025
    • Aktuální stav projektu Koncepce nové účetní legislativy 2020–2030
    • Koncepční rámec nového zákona o účetnictví
    • Přehled nejdůležitějších změn v zákoně i vyhláškách
    • Oblasti, kde očekáváme hlavní potíže a složitou implementaci, např. vykazování leasingu nebo oceňování
    • Doprovodný zákon k novému ZoÚ, zejména změny v zákoně o daních z příjmů
  • Aktuální změny a trendy ve zdaňování společností
  • Změny v oblasti DPH

Pro koho je seminář určen?

Seminář je určen především účetním, ekonomům a finančním manažerům, kteří připravují účetní závěrku podle české účetní legislativy a souvisejících daňových a právních předpisů nebo jsou s její přípravou jinak spojeni. Seminář je vhodný také pro všechny, kdo se chtějí o českém účetnictví a daňových i právních novinkách dozvědět více.

Časový rozvrh

08:30–09:00   Registrace
09:00–15:30   Seminář a diskuse

Přednášející

Seminář povedou odborníci z oddělení auditu a daní společnosti Deloitte.


Akce není určena pro poradce ani pro zaměstnance společností podnikajících v poradenství. Deloitte si vyhrazuje právo určit seznam účastníků.